Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πρωτομαγιά, ευκαιρία για pic nic!

Επιτέλους ο καιρός ζέστανε και βοηθάει όσους θέλουν να εξορμήσουν στις εξοχές για να πιάσουν τον Μάη. Τι καλύτερο από ένα πικ νικ;
Παρακάτω σας έχουμε μερικές νόστιμες και υγιεινές προτάσεις για το αυριανό μενού.   Ντολμαδάκια για τους παραδοσιακούς, για μικρούς και μεγάλους σπιτικές τραγανές κοτομπουκιές και φαρφάλε με σπανάκι και ντομάτες λιαστές και τέλος η σαλάτα που καταλαμβάνει στο 1/2 του πιάτου σαλάτα πράσινη με καρύδια και cranberries.


Και για όσους θέλουν να εκδράμουν με στυλ.. υπάρχει λύση!



Σπιτικές τραγανές κοτομπουκιές


ΥΛΙΚΑ
3 φιλέτα κοτόπουλου
85 γρ βρώμη ή τριμμένη φρυγανιά
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι σκόρδο σκόνη
Λίγο τριμμένο πιπέρι
½ φλ νερό
1 ασπράδι αυγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Τεμαχίζετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μπουκιές.
Ανακατεύετε τη βρώμη, το αλάτι, το σκόρδο και το πιπέρι και τα μεταφέρετε σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα.
Χτυπάτε το ασπράδι αβγού με το νερό. Βουτάτε τα κομμάτια κοτόπουλου στο αυγό και μετά τα βάζετε στη σακούλα με τη βρώμη ανακινώντας, ώστε να καλυφθούν οι μπουκιές.
Σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί, μεταφέρετε τις κοτομπουκιές και ψήνετε για 10-15 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν. Γυρίζετε τις κοτομπουκιές μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Φαρφάλε με σπανάκι και ντομάτες λιαστές


Υλικά

½ πακέτο φαρφάλε ή βίδες
10-15 ντομάτες λιαστές
12 φύλλα σπανάκι
2 κσ κουκουνάρια
50 γρ παρμεζάνα σε φλούδες

για τη βινεγκρετ
2 κσ ελαιόλαδο
ξύδι βαλσάμικο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πλένουμε το σπανάκι και την ρόκα και κρατάμε μόνο τα φύλλα τους. Τα κόβουμε σε κομμάτια όχι πολύ μικρά και το ίδιο κάνουμε με τις λιαστές ντομάτες. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με τα μακαρόνια. Από πάνω βάζουμε το κουκουνάρι και τις φλούδες παρμεζάνας. 

Ετοιμάστε τη βινεγκρετ, βάζοντας όλα τα υλικά της σε ένα μικρό βάζο και ανακινήστε έντονα. Περιχύστε με τη σος, λίγο πριν την κατανάλωση της. 





Σαλάτα ρόκα σπανάκι με καρύδια και cranberries


ΥΛΙΚΑ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι από λευκό κρασί
½ φλιτζάνι και 2 κουταλιές αποξηραμένα cranberries
3 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι
1 ½ φλιτζάνι ή 1 ματσάκι ρόκα
½ φλιτζάνι καρύδια
¼ φλ τριμμένη φέτα κατσικίσια (ή ροκφόρ)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι


   
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμίξτε σε ένα μίξερ το ελαιόλαδο με το ξύδι και τις 2 κουταλιές cranberries για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να είναι αρκετά ψιλοκομμένα. Βάλτε την σε ένα βάζο και αφήστε το 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. 

Πλύνετε τα λαχανικά και αφήστε τα να στεγνώσουν απ' τα νερά τους ή χρησιμοποιήστε ένα  στεγνωτήρι λαχανικών. Έτσι θα διατηρηθούν όση ώρα χρειάζεται χωρίς να μαραθούν. Βάλτε τα σε ένα μπολ που κλείνει ή εναλλακτικά σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων. 

Αναμίξτε την σαλάτα με τη σος λίγο πριν την κατανάλωση της. 

Ντολμαδάκια


Ντολμαδάκια 

Για 55 ντολμαδάκια,6  μερίδες


Υλικά

2 ξερά κρεμμύδια
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι Μαιδανό
 μια χουφτα φρεσκο Δυόσμο ή μια κουτ σούπας ξερό
1 Λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
½ κιλό Ρύζι
 5 κουτ σούπας ελαιόλαδο
Αμπελόφυλλα


Εκτέλεση

Ζεματίστε για 10 λεπτά τα αμπελόφυλλα. Ξεβγάλτε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν. Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά και ανακατώστε όλα τα υλικά μαζί. Βάλτε λίγο ρύζι σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίξτε το.  

Στον πάτο της κατσαρόλας βάλτε τα κοτσανακια από τον άνηθο και τον μαιδανό (για να μην ακουμπάνε τα ντολμαδάκια κατευθείαν στην κατσαρόλα) ή αν δεν έχετε, λεπτές φέτες πατατας. Βάλτε στη σειρά τα ντολμαδάκια να μην αφήνουν χώρο ανοιχτό και αδειάσουν. Η δεύτερη σειρά πάει κόντρα.

Βάλτε από πάνω ένα ρηχό πιάτο για βάρος να τα κρατάει στον πάτο, και βάλτε τόσο νερό ωστε να φτάσει μέχρι το πιάτο. Αφήστε να ψηθούν για 20 λεπτά στο 1,5 αν είχαι χύτρα, ενώ αν είναι απλή κατσαρόλα, αφήστε για 45 λεπτά στο 2. Σ’ αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ενδιάμεσα.

Πρέπει να κρυώσουν για να τα βγάλουμε.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αυτό το ήξερες;

Ένα αρχαίο ιαπωνικό ρητό λέει: «τρώγοντας ένα φαγητό που δεν έχεις δοκιμάσει ξανά, η ζωή σου παρατείνεται για 75 μέρες». 


Να ένας ωραίος λόγος για να δοκιμάσεις νέα τρόφιμα!





Δεν είναι όλα θερμίδες και κιλά!


Όπως βλέπε στο σκίτσο, οι δύο άντρες ενώ έχουν τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή BMI), δηλαδή την σχέση βάρος προς ύψος, έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα και σύσταση σώματος. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του τρόπου διατροφής, δηλαδή το είδος, η σύσταση, ο συνδυασμός και η κατανομή των γευμάτων και όχι μόνο πόσες θερμίδες καταναλώνουν. Γι’ αυτό και δεν έχει νόημα να ασχολείστε με τις θερμίδες. Ούτε οι επιστήμονες της διατροφής ασχολούμαστε αποκλειστικά με τις θερμίδες (δεν είμαστε φορητός θερμιδομετρητής) αλλά με το σύνολο της διατροφής. Φυσικά να μην ξεχνάμε το ρόλο της άσκησης στη σύνθεση του σώματος. Δεν έχει σημασία απλώς πόσα κιλά είναι κάποιος ή πόσες θερμίδες έχει ένα τρόφιμο.

http://www.facebook.com/destoxalllara

Τι εννοεί ο ποιητής (πωλητής);


Δεν ξέρω τι εννοεί αλλά μήπως λέει ψέματα;
Η φράουλες αυτήν την περίοδο είναι γλυκές και έχουν την φυσική τους ιδιαίτερη γεύση, δεν χρειάζονται καμιά προσθήκη ζάχαρης , η οποία αλλοιώνει τη γεύση τους. Βέβαια όπως όλα τα φρούτα, έτσι και οι φράουλες έχουν την φυσική τους «ζάχαρη», η οποία είναι η φρουκτόζη, γι’ αυτό άλλωστε είναι και γλυκές.
Καλή σας όρεξη!

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Infographic: Αναψυκτικά και υγεία

Ένα infographic για την επίδραση των αναψυκτικών στην υγεία. Επιγραμματικά επιβαρύνει:
  • άσθμα
  • υγεία νεφρών
  • επίπεδα γλυκόζης
  • παχυσαρκία
  • διαλύει το σμάλτο των δοντιών
  • καρδιαγγειακά προβλήματα
  • αναπαραγωγικό σύστημα 
  • οστεοπόρωση
  • αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη






πηγή

Sani Gourmet


11 - 20 Μαϊου,  το πιο σημαντικό γαστρονομικό γεγονός στην Ελλάδα.
Sani Gourmet 2012


Τo ταξίδι στη ουσία της ελληνικής γαστρονομίας συνεχίζεται και το 2012. Το Sani Gourmet ανοίγει και πάλι το διάλογο που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν σχετικά με την ταυτότητα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας, στην οποία οι επιρροές του παρελθόντος συναντούν τις τρέχουσες γαστρονομικές αντιλήψεις και η παράδοση γίνεται η βάση για την ανάπτυξη μιας νέας φιλοσοφίας με σύγχρονο στίγμα και άποψη. Κεντρικός άξονας του Sani Gourmet 2012 θα είναι η συλλογή περισσότερων απαντήσεων στο ερώτημα «Ποια είναι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα;» και πώς η έννοια αυτή προσλαμβάνεται όχι μόνο από τους Έλληνες αλλά και από το διεθνές κοινό. Βασικός στόχος, να επικοινωνηθεί με έμφαση το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το γαστρονομικό περιβάλλον της χώρας μας είναι ένα από τα πιο δυνατά τουριστικά της προϊόντα, και ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί δυναμικά στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Συνεπώς, καλούμε Έλληνες σεφ, Έλληνες σεφ της διασποράς και διεθνείς σεφ να λάβουν μέρος στο Sani Gourmet 2012, θέτοντας το ταλέντο και την ευφυΐα τους σε ένα σημαντικό project που συνδυάζει παράδοση και νεωτερισμό.

ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Kάθε μέρα το σώμα σας χρειάζεται 25-38 γρ. φυτικών ινών. Aν θεωρείτε ότι παίρνετε λιγότερη ποσότητα, τότε φτιάξτε ένα γρήγορο σνακ που θα σας δώσει τη μισή περίπου ποσότητα ινών της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης και θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Aναμείξτε 2 κουταλιές γιαούρτι με ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και 2 κουταλιές ηλιόσπορους ή αμύγδαλα.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Μία παρεξηγημένη τροφή

Πολλές φορές στο άκουσμα και μόνο της κατανάλωσης ξηρών καρπών μας δημιουργείτα ένα δίλημμα για το αν θα πρέπει ή όχι να τους εντάξουμε στο διαιτολογιο μας. Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και δεν πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιο μας, όχι μόνο περιστασιακά και σε γιορτές αλλά καθημερινά στο γεύμα μας η ως σνακ.
Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε προτείνεται να καταναλώνονται καθημερινά ξηροί καρποί με μέτρο και κατά προτίμηση ωμοί και ανάλατοι. Αναφορικά λοιπόν τα αμύγδαλα είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου και φυτοστερόλων, ενώ τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε (ισοδύναμα με το ελαιόλαδο) και αντιοξειδωτικες ουσίες όπως σελήνιο και ψευδάργυρο. Το κουκουνάρι είναι εξίσου πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με τα σπόρια και αποτελούν ευεργετική τροφή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Εξίσου σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και πρωτεϊνών είναι τα φιστίκια Αιγίνης καθώς και τα φουντούκια. Τέλος όλα τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν προϊόντα φυσικής ωρίμανσης και κρατούν μεγάλο μέρος των βιταμινών τους βοηθώντας το πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα μας.
Είναι φανερό ότι οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού με μοναδικό τρόπο. Κατά συνέπεια θα πρέπει όλοι να δείχνουμε την προτίμηση μας και να τους εισάγουμε στην διατροφή μας συστηματικά χωρίς όμως να υπερβάλλουμε διότι έχουν αρκετές θερμίδες.


Ένα σνακ ελαφρύ, εύκολο φρουτένιο και γευστικό

Ψητό γεμιστό μήλο με γιαούρτι.


Αφού αφαιρέστε τη μέση του μήλου, ανακατέψτε τα υλικά της γέμισης τα οποία είναι 1 κουταλάκι αμυγδαλόψιχα, 1κουταλιά της σούπας σταφίδες και 1 κουταλάκι μέλι και γεμίστε το μήλο. Ρίξτε λίγο κονιάκ στο ταψάκι και ψήστε το μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει. Σερβίρετε με 1κουταλιά της σούπας γιαούρτι.


Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σάλτσα τύπου βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες.


Πως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο λάδι στην πράσινη σαλάτα σας χωρίς να υστερεί σε γεύση; Απλό, γρήγορο και νόστιμο. Σε ένα μπολ ή μικρό μιξερ τύπου μούλτι βάζουμε λίγο λάδι 1-2 κουταλιές της σούπα, 2 κουτάλιές της σούπας μουστάρδα, ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι, 2 κουτ. Σούπας ξίδι και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και έχουμε ένα πλούσιο ντρέσινγκ με πολύ λιγότερο λάδι.

Φράουλα vs Πορτοκάλι

Η φράουλα έχει περισσότερη βιταμίνη C απο το πορτοκάλι. 100γρ. φράουλες περιέχουν 60mg βιταμίνης C ενώ 100γρ. πορτοκαλιού 50mg.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εσύ τι στόχο βάζεις;

Εσύ τι στόχο βάζεις όταν θέλεις να αδυνατίσεις;



Κι απόψε τρώμε έξω με δέκα ευρώ!

Συνεχίζεται το πρόγραμμα "Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με δέκα ευρώ" στα εστιατόρια της πόλης. Η λίστα συνεχώς εμπλουτίζεται. Δείτε την:
Αhinos & Φouskes
ΕΡΜΟΥ 26
Τηλ.: 2310281566
Aqua Bar Restaurant (Ξενοδοχείο ANATOLIA)
Λαγκαδά 13, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310522422
ANASSA RESTAURANT
Θεμιστοκλή Σοφούλη 26
Τηλ.: 2311821360
Beer Saloon
(πρώην Beer Academy)
Μιχαλακοπούλου 2 και Μιαούλη Καλαμαριά
Τηλ.:2310449606
Bungalow White
Μ.Αλεξάνδρου 10, Νέα Παραλία
Τηλ.: 2310842232
Café Bazaar
Παπαμάρκου 34
Τηλ.: 2310241817
Cinque Terre
wine bar – cafe
Β. Ουγκό 4 & Ολ. Διαμαντή 53
Τηλ.: 2310539113
Coq Au Zen
Βαλαωρίτου 37
Τηλ.: 2310520119
DI SPAGNA
Θεμ. Σοφουλη 90 – Καλαμαρια
Τηλ.: 2310-422800, 2310-412308
Εστιατόριο Diplomatico
Mediterranean Palace Hotel
Σαλαμίνος 3 & Καρατάσου
Τηλ.: 2310552554
.ES
Φράγκων 2-4
Τηλ.: 2310532503
El Correo Cocina Argentina
The Bristol Hotel Thessaloniki
Οπλοποιού 2 και Κατούνη, 54625, Λαδάδικα
Τηλ.: 2310506506
Excelsior Bistro
Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23
Τηλ. 2310021020
Extrablatt
Beer restaurant
Αλ. .Σβώλου 46
Τηλ.: 2310256900
T.G.I. FRIDAY’S
11ο ΧΛΜ. Θεσσαλονίκης – Ν.Μουδανιών 54 636
Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310473760
T.G.I. FRIDAY’S
Πλατεία Αριστοτέλους 3,
546 24 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310242914
Ginger Oil
The tapas cafe-bar restaurant
Π.Π.Γερμανού 23
Τηλ.: 2310265838
HUANG
Γ. Θεοτοκά 1
Τηλ.: 2310221114
il fungo
Θεμ. Σοφούλη 94
Τηλ.: 2310 427742, 2310 427792
Kitchen Bar
Αποθήκη Β2
Ο.Λ.Θ.
Τηλ.: 2310502241
LA FORCHETTA (ΛΑ ΦΟΡΚΕΤΑ)
Θεμ. Σοφούλη 33
Τηλ.: 2310413191
LA PLACE MIGNONNE
Εθνικής Αμύνης 4
Τηλ.: 2310288354
LE DUE TERRE
ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
Βας. Γεωργίου 22
Τηλ.: 2310888123
Maison Crystal
Cafe wine bar restaurant
Μεγάλου Αλεξάνδρου 6 (μετά το Μακεδονία Παλλάς)
Τηλ.: 2310888865
mama’s taper
Σπιτικό φαγητό και γλυκά
Γρ. Ζαλίκη 7,  54631
Τηλ.: 2310242524
MAMISIO
Βαλαωρίτου 19 & Εγνατίας 26 (εντός στοάς) 2ος όροφος
Τηλ.: 2310553366
Maxim’s Café Bar Bistro
Κ. Καραμανλή 60 (δίπλα στο Ιπποκράτειο)
Τηλ.: 2310813910
MEAT POINT
Κουντουριώτου 19
Τηλ. 2310501510
mel rose
Αγ. Θεοδώρας 8
Tηλ.: 2310222274
MELIA
Μητροπόλεως 70
Τηλ.: 2310222138
Moi Beer & BitesΛεωφ. Παπανικολάου 134 (Ρετζίκι – στο ύψος του Δελασάλ)
Τηλ.: 2310676885
NEGROPONTE
Κατούνη 21 ή Αιγύπτου 24
Λαδάδικα
Tηλ.: 2310523571
Noodle Bar
Κορομηλά 3 & Μεγ. Αλεξάνδρου 53
Τηλ.: 2310 864005
OMILOS
Μ. Αλεξάνδρου 12 Ν. Παραλία (όρμος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης)
Τηλ.: 2310888200
Otto Dix
Βασιλέως Γεωργίου 44
Τηλ.: 2310868618
Piccadilly Plus
Συγγρού 3
Τηλ. 2310510032
ROOM 22
Ικτίνου 22
Τηλ.: 2310252977
SOFIS HOUSE RESTAURANT
Αντιγονιδών 4, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310554265 
TIFFANYS
Ικτίνου 3
Τηλ.: 2310274022
Trattoria Casalinga da Giordano
Φιλίππου 50 Πυλαία
Τηλ.: 2310323377
Tre MarieΠ.Π. Γερμανού 13
Τηλ.: 2310240051
Tre MarieΘεμ. Σοφούλη 57
Τηλ.: 2310403665
Tre MarieΚομνηνών 3 & Κολοκοτρώνη
Τηλ.: 2310332747
Tre Marie
Μιχαήλ Ψελλού 20
Τηλ.: 2310302323
XL Taste
Κουντουριώτου 97, Παραλία Ν. Επιβατών
Τηλ.: 2392022722
Αγιολί
Πλατεία Αριστοτέλους 9
Τηλ.: 2310262888
Ουζερί «Αγορά»
Καπποδιστρίου 5
Τηλ.: 2310532428
Αγράμπελη
Βασιλ. Όλγας 43
Τηλ.: 2310832822
Ακαδημία
Αγίου Μηνά 3
Πλατεία Εμπορίου
Τηλ.: 2310 521803
ΑΜΠΕΛΟΣ
Δόμνας Βυζβιζη 3
Κωνσταντινοπολίτικα
Πυλαία
Τηλ.: 2310941021
Αχνός
Παραδοσιακή ταβέρνα
Ολύμπου 127
Τηλ.: 2310201751
ΑΨΕΝΤΙ
Παύλου Μελά 38 και Γερμανού 19 γωνία
Τηλ.: 2310 284225
ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣΕστιατόριο Cafe Bar
Καποδιστρίου 9, ΤΚ 54625
Τηλ.: 2310521110
ΒΡΩΤΟΣ
Μ. Γενναδίου 6  546 23
Τηλ.: 2310223958
Βυζαντινό – Πολίτικη Κουζίνα
Θ. Σοφούλη 99
Τηλ.: 2310421620
ΤΟ ΓΕΝΤΙ
Παπαρέσκα 16, Επταπύργιο
Τηλ.: 2310246495
“Το Δίχτυ”
Δραγούμη & Δήμητσα 18
Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310267063
Εις την Πόλιν
Παραδοσιακη κωνσταντινοπολίτικη κουζίνα
Αιγύπτου 17 Λαδάδικα
Τηλ.: 2310521376
ΕΡΜΗΣ
Ρογκότη 4
Τηλ.: 2310270783
Εσπερίδες
Θ.Σοφούλη 36
Τηλ.: 2310 425655
ΖΥΘΟΣ ΝΤΟΡΕ
Τσιρογιάννη 7
Τηλ.: 2310284109
ΖΥΘΟΣ
Κατούνη 5, Λαδάδικα
Τηλ.: 2310540284
ΙΝΤΕΑΛ
Γρ. Παλαμά 1 & Τσιμισκή
Τηλ.: 2310288244
ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ
Καρακάση 75
Κ.Τούμπα
Τηλ.: 2310943106
Ιχθύς (Μεζεδοπωλείο)
Ολύμπου 15
Περιοχή: Δώδεκα Αποστόλων (Κέντρο)
Τηλ.: 2310545487
ΚΑΜΑΡΕΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου 11
(πίσω από την ροτόντα)
Τηλ.: 2310 219686
ΚΑΜΕΝΗ ΓΩΝΙΑ
Βας. Όλγας 72
Τηλ.: 2310835870
Κάπελας
Στρατηγού Καλάρη 7
Τηλ.: 2310272480
ΚΑΣΕΡΙ
Τσιμισκή 43
Εμπορικό Κέντρο “Πλατεία”
Τηλ.: 2310252595
ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ
Διστόμου 26, Χαριλάου
Τηλ.: 2310934030
ΚΑΡΔΑΜΟ
Σοφούλη 75
Τηλ.: 2310411942
Κατά Τείχη Δον Τειχώτης
Επταπυργίου 165, Συκιές
Τηλ.: 2310210422
Κουζίνα – Κιούπια
Πλ.Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα
Τηλ.: 2310553239
Κουζίνα της Αγλαϊας
Σπιτικό φαγητό
Φραγκίνης 5
(πίσω από τα λουλουδάδικα)
Τηλ.: 2310280044
TA KOYΜΠΑΡΑΚΙΑ
Εγνατίας 140
Τηλ.: 2310268442
Το Κουρδιστό Γουρούνι
Αγίας Σοφίας 31, Πλατεία Αγίας Σοφίας
Τηλ.: 2310287395
Κρόνος παρά θίν αλός
Θεμιστοκλή Σοφούλη 77
Τηλ.: 2310415871
Το Λημέρι
Ολύμπου 116
Τηλ.: 2310207545
Λιόπεσι
Σπύρου Λούη 1, Πλ. Ναυαρίνου
Tηλ.: 2310 242456
ΛΟΥΤΡΟΣ
Μ. Κουντουρά 5-7
Τηλ.: 2310228895
Το Μανιτάρι
Θ.Σοφούλη 57 (Sofouli Center)
Καλαμαριά | Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310415289
ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟΝ  (απαραίτητη κράτηση)
Πλατεία Ναυαρίνου 7
Τηλ.: 2310227676
ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ
Καραολή & Δημητρίου 257Β, Σταυρούπολη
Τηλ.: 2310658985
Μπούμπα Μάρα
Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα
Τηλ.: 2311273313
ΜΥΡΣΙΝΗ (απαραίτητη κράτηση)
Τσόπελα 2
Τηλ. 2310228300
Νέα Διαγώνιος
Νικ. Πλαστήρα 89
Νέα Κρήνη – Καλαμαριά
Τηλ.: 2310029085
Νέα Κληματαριά
Κων. Καραμανλή 103
Τηλ.: 2310908202
ΟΒΑΛ
Φιλικής Εταιρείας 1 (πλατεία Τσιρογιάννη)
Τηλ.: 2310254533
Οινόμελι
Ν. Πλαστήρα 113
Νέα Κρήνη (έναντι Νοσοκομείου Παναγία)
Τηλ.: 2310447477
Ουζερί Αριστοτέλους
Αριστοτέλους 8
Τηλ.: 2310 233195
ΟΥΖΟ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ
ΜΠΑΛΑΝΟΥ 27,28,29,38
Πλατεία Άθωνος
Τηλ.: 2310280076
Ούζου Μέλαθρον
Καρύπη 21
Τηλ.: 2310275016
H Παλιά Αθήνα
Ίμβρου 24
Τηλ.: 2310912292
Παλιά Σαλαμίνα
Kίμωνος Βογα 31
Τηλ. 2310818918
ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ
ΠΑΓΓΑΙΟΥ 4 & ΔΟΞΗΣ
Τηλ.: 2310510852
Το Παραδοσιακό
Ουζερί – Ταβέρνα
Αλ. Μπινιώρη 60 & Καλλικρατείας
Νεάπολη
Τηλ.: 2310611073
Τα Πινελίκια
Θεμ. Σοφούλη 89, Καλαμαριά
Τηλ.: 2310 410555
Η Ρούγα
Καρύπη 28
Τηλ.: 2310241727
Σκούφος
Κωνσταντινουπόλεως 140
Τηλ.:  2313002207
“ΣΠΑΤΑ” ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Αριστοτέλους 28-Πλατεία Αριστοτέλους
Τηλ.: 2310 277416
“ΣΠΑΤΑ” ΣΒΩΛΟΥ
Αλεξάνδρου Σβώλου 34-Πλατεία Ναυαρίνου
Τηλ.: 2310 277745
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ερμού 21 & Βενιζέλου
(5ος & 6ος όροφος)
Τηλ.: 2310 268006
‘Εστιατόριο στο Τελλόγλειο ‘
Αγ. Δημητρίου 159Α
Τηλ.: 2310 211400
ΤΗΓΑΝΙΕΣ & ΣΧΑΡΕΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ 97
ΤΗΛ  2310411040
ΤΗΓΑΝΙΕΣ & ΣΧΑΡΕΣ
ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ 12
ΤΗΛ 2310866640
ΤΗΓΑΝΙΕΣ & ΣΧΑΡΕΣ
ΚΑΤΟΥΝΗ 3 (ΛΑΔΑΔΙΚΑ)
ΤΗΛ 2310510284
ΤΟΙΧΟ ΤΟΙΧΟ
Γ. Πολυδώρου 1 με Αγράφων
Τηλ.: 2310245351
ΤΑ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ
Πόντου 60 Καλαμαριά
Τηλ.: 2310417442
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ
Μ. Γαγύλη 13, Καλαμαριά
Τηλ.: 2310447943 
ΨΑΡΟΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ
Αγ. Σεραφείμ 4, περιοχή Μπότσαρη
Τηλ.: 2310815316
Ψητοπωλείο 5Φ
Δημοκρατίας 17 Ασβεστοχώρι
Τηλ.: 2310359190

πηγή:  http://www.thestival.gr
 Μύθοι ή αλήθεια συνέχεια

Οι γρήγορες και απαιτητικές δίαιτες δεν φέρνουν αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμα είναι προσωρινό
Αλήθεια
Οι απαιτητικές δίαιτες που "απαγορεύουν" εντελώς κάποιες κατηγορίες τροφίμων μπορεί αρχικά να δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα αλλά μακροπρόθεσμα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά και μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία. Αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι κουράζονται γρήγορα από τις "απαγορεύσεις" αλλά και οι δίαιτες αυτού του τύπου δεν παρέχουν στο σώμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Καλό είναι λοιπόν αν αποφασίσουμε να χάσουμε βάρος να διαλέξουμε μια διατροφή με την οποία θα έχουμε μια μικρή απώλεια βάρους ανά εβδομάδα, κάνοντας σωστή επιλογή τροφίμων με μέτριες διατροφικές μερίδες σε συνδυασμό φυσικά με καθημερινή σωματική άσκηση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά όπως επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιολογικών προβλημάτων.


Από μία άλλη οπτική γωνία


Ο συνδυασμός της Μεσογειακής δίαιτας με τακτική άσκηση μοιάζει να αποτελεί την υγιέστερη επιλογή τρόπου διατροφής και την καλύτερη λύση για απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα που καταναλώνονται είναι σε λογική ποσότητα, δηλαδή όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της πείνας και φυσικά μαγειρεμένα υγιεινά.



Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Απαλλαγείτε απ' το βάρος (vintage)

Ανορθόδοξες δίαιτες υπήρχαν πάντα. 
Διαφήμιση για να απαλλαγείτε απ' το πάχος χωρίς δίαιτα και άσκηση, καταπίνοντας.. σκουλήκια!


Συμβαίνει σε όλους


Σαντουιτσάκι - κουκουβάγια

Ποιος είπε ότι τα σνακ είναι βαρετά;


Πόσο αλήθεια..

LIGHT ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΦΡΑΟΥΛΑΣ



Χρόνος προετοιμασίας: 20' Χρόνος ψύξης: 3 ώρες 
Θρεπτικά στοιχεία ανά μερίδα
280 θερμίδες 

ΥΛΙΚΑ
·         100γρ  μπισκότα
·         40γρ  λιωμένο  βούτυρο
·         400γρ  φράουλες
·         2  κουταλιές  μαρμελάδα  φράουλα
·         3  μεγάλα  φύλλα  ζελατίνης
·         1 λεμόνι ( το  χυμό  λεμονιού)
·         500γρ  τυρί  κρέμα  light
·         410γρ  γάλα  εβαπορέ  light
·         βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αναμειγνύετε τα αμυγδαλωτά ή τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα σε ένα τσέρκι (φόρμα του κέικ με αποσπώμενα πλαϊνά τοιχώματα) και το πιέζετε στον πάτο. Το βάζετε στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί. Παίρνετε τις φράουλες και τις λιώνετε ελαφρά με ένα πιρούνι, αναμειγνύοντας και τη μαρμελάδα. Αφήνετε τον πουρέ φράουλας προσωρινά στην άκρη. 
2. Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνετε το χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι, στραγγίζετε τη ζελατίνη να φύγει το πολύ νερό και την αναμειγνύετε με το ζεστό χυμό. 
3. Χτυπάτε το τυρί κρέμα με το συμπυκνωμένο γάλα και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Προοδευτικά ρίχνετε το μείγμα σε αυτό της ζελατίνης. Προσθέτετε και τον πουρέ φράουλας, ανακατεύοντας όμως πολύ ελαφρά ώστε να δημιουργηθούν ωραία κόκκινα σχέδια, και ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα. Στρώνετε απαλά με μία σπάτουλα την επιφάνεια και βάζετε το τσιζκέικ στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον να στερεοποιηθεί. 
4. Όταν παγώσει, το βγάζετε από το ψυγείο, αφαιρείτε τα τοιχώματα της φόρμας, γαρνίρετε την επιφάνεια με φράουλες κομμένες στη μέση και σερβίρετε. 



Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Εγκαινιάζεται έκθεση με έργα από ζυμαρικά και όσπρια



Εγκαινιάζεται την Κυριακή 22 Απριλίου στις 8 μ.μ. στο κτίριο των Μύλων Μελισσάρη (Οδός Νέα Μοναστηρίου 119, στάση Μελισσάρη) η έκθεση των έργων του 1ου Διεθνή Εικαστικού Διαγωνισμού FeedHope με φιλανθρωπικό σκοπό, που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση και το διαδικτυακό περιοδικό www.decobook.gr.

Ο Διαγωνισμός, που προκηρύχτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε ως στόχο να αναδείξει και να προάγει την εικαστική δημιουργία, πετυχαίνοντας μέσω των συμμετεχόντων έργων και των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί να συγκεντρωθούν τρόφιμα τα οποία θα δοθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.


Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 29 Απριλίου και περιλαμβάνει 31 ατομικά και ομαδικά έργα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και τα οποία έχουν ως βασικό «συστατικό» συσκευασμένα τρόφιμα (Κονσέρβες, Ξηρά τροφή, Όσπρια, Ζυμαρικά, λάδι, μέλι, κρασί, Παιδικές τροφές σε σκόνη, γλυκίσματα για παιδιά, αλεύρι, ζάχαρη, κ.α.).


Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού.


Συγκεκριμένα το πρώτο βραβείο (ύψους 1000 ευρώ) θα δοθεί για την αγορά τροφίμων που θα διανεμηθούν σε άπορες οικογένειες του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, καθώς η επιλογή απέβη άκαρπη.
Το δεύτερο βραβείο (ύψους 600 ευρώ) θα απονεμηθεί στην  Ειρήνη Χούμου για το έργο «Τα παραμύθια μόνο δεν αρκούν».
Το τρίτο βραβείο (ύψους 400 ευρώ) θα δοθεί στις: Αλεξάνδρα Μαράτη και Άννα Βαδάκογλου για το έργο «Κήπος».


Τιμητικοί Έπαινοι  θα δοθούν στους:
- Μπέτυ Βακάλη / Τίτλος έργου: «Fish»
- Στο ομαδικό έργο των εργαστηρίων χαρακτικής, ζωγραφικής Ε’ δημοτικής κοινότητας δήμου Θεσσαλονίκης και του εργαστηρίου χαρακτικής Μεστών Χίου  / Τίτλος έργου: «2+1 = 1»
- Θανάσης Μαυραντζάς / Τίτλο έργου: «Το κλειδί της ψυχής μας».

πηγή: http://www.thestival.gr/culture/item/30065-egkainiazetai-ekthesi-me-erga-apo-zymarika-kai-ospria

Τρώω στην πόλη: Αθιβολή

Μαζί με όλες τις πληροφορίες που περιλαμβάνει το blog, είπαμε να συμπεριλάβουμε και προσωπικές μας επιλογές από τις εξόδους μας στην πόλη. Με κριτήριο τη νοστιμιά αλλά και τη θρεπτική τους πλευρά. 

Στάση πρώτη λοιπόν, Αθιβολή στα λαδάδικα για ρακές. Η επιλογής μας;
Σταμναγκάθι, απάκι άπαχο και νοστιμότατο, μανιτάρια ψητά και κοτοπαϊδάκια. Όλα νοστιμότατα συνοδευτικά παγωμένης ρακής.



Κορυφαίο θρεπτικό πιάτο, φυσικά το δυσεύρετο στη Θεσσαλονίκη σταμναγκάθι καθώς τα πράσινα χόρτα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην μεσογειακή διατροφή λόγω των αντιοξειδωτικών και των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.


Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μύθος ή αλήθεια


Τα αντιοξειδωτικά διώχνουν το στρες

                                                  Αλήθεια



Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως καροτινοειδή (β-καροτίνη, λυκοπίνη, λουτεΐνη), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, κατεχίνες), το συνένζυμο Q10 και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως Ε,C) συντελούν στη βελτίωση της μνήμης. Συγκεκριμένα εμποδίζουν τη δράση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται καθημερινά από διάφορες αιτίες. Το στρες εξάλλου, που είναι πιο έντονο ιδιαίτερα στις εξεταστικές περιόδους, αποτελεί πηγή δημιουργίας ελευθέρων ριζών εμποδίζοντας τα κύτταρα του σώματος να επιτελέσουν σωστά τις λειτουργίες τους. Καλό όχημα αντιοξειδωτικών αποτελούν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών (το ιδανικότερο είναι να τους φτιάχνετε εσείς οι ίδιοι με φρέσκα φρούτα). Ωστόσο, η εναλλακτική των έτοιμων χυμών (το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην αγορά χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και άλλα συστατικά) αποτελούν μια θρεπτική λύση.

Βρείτε μας στο facebook

Γρανίτα φράουλα






ΥΛΙΚΑ
·         250γρ  μαύρη  ζάχαρη
·         250γρ νερό
·         750γρ φράουλες
·         3 κουταλάκια  χυμό  λεμονιού






ΕΚΤΕΛΕΣΗ
·         Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 250 γρ. ζάχαρη με τα 250 γρ. νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

·          Παίρνουμε  τις  φράουλες και  τις  κόβουμε σε κομμάτια και τις χτυπάμε στο μπλέντερ για να τα κάνουμε πολτό. 

·         Στη συνέχεια, παίρνουμε αυτό το 1/2 κιλό πολτό φρούτου (τα 750 γρ. φρούτων χωρίς τις φλούδες και τα κουκούτσια μάς δίνουν περίπου 1/2 κιλό πολτό) και 3 κουταλάκια χυμό λεμονιού. 

·         Tα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε στο μάτι να ζεσταθούν μέχρι να φτάσουν λίγο πριν το βράσιμο. Τότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 

·         Όταν κρυώσουν το σιρόπι και ο πολτός φρούτων και έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τα ανακατεύουμε, ώστε να ομογενοποιηθούν. 

·         Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη και κάθε 1 ώρα το βγάζουμε, το ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε μέσα. Αυτό το κάνουμε 4 φορές περίπου.

·          Όποτε θέλουμε, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το σερβίρουμε.